вНовости

Іван Салій: в Україні сформувався пул сучасних потужних виробників цегли (Бліц-інтерв’ю, відео)

Під час щорічного з’їзду українських та закордонних дилерів і представників ТМ «Євротон» журналісти Головного будівельного порталу України Build Portal взяли ексклюзивне інтерв’ю у президента Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів. Іван Миколайович Салій відповів на запитання про поточний стан українського ринку цегли. 


Build Portal: У зв’язку з нещодавньою парламентською епопеєю щодо закону про надрокористування, як Ви вважаєте, що зміниться в житті виробників будматеріалів України?

Іван Салій: У нас з надрокористуванням постійна епопея. Україна казково багата надрами. Є навіть припущення, що 5% світових запасів надр знаходяться в нашій країні. У нас вся таблиця Менделєєва представлена. Маємо газ, вугілля… Для галузі будівельних матеріалів є практично всі ресурси. Водночас доступу до них  немає. І саме  тепер перебуваємо у найганебнішій ситуації: за два дні до відставки прем’єра Яценюка Кабінет Міністрів підписав постанову,  якою ліквідовано всі преференції для вітчизняного виробника. Тобто тепер надра України ‒ каоліни, граніти тощо належать усьому світу на рівних умовах. Доступ до них можливий лише через аукціон.

Теоретично ‒ це правильно, але ніхто не відповів на запитання: що робити, наприклад, із заводом, який побудовано п’ятдесят років тому на кар’єрі? Тож постало питання про перегляд постанови КМУ № 277 («Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 р. № 594 і 615, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов КМУ» ‒ ред.). Нині надрокористувачі вже звернулися і до прем’єра, і до Уряду з пропозицією про перегляд цих питань, аби не вивозити каоліни, а експортувати, наприклад керамічну плитку,  або сантехнічні вироби. Я думаю, що сьогодні реформатори вже готові виправити цю ситуацію, бо теоретики ‒ це не завжди правильні реформатори.   

Build Portal: Як Ви оцінюєте перспективи українського ринку цегли?  

Іван Салій: Випалювати цеглу почали раніше, ніж  бронзу. Практично в кожному українському селі була глина і  цеглу-сирець робили всі… Тобто Україна ‒ традиційно керамічна держава. Інша справа, що колись цегла була у великому дефіциті. І ми ніяк не могли задовольнити попит. Та з часом технології змінилися, з’явилися нові матеріали: SIP-панелі, газобетон, шлакоблоки тощо. Цегла ‒ в конкуренції. Крім того, з’явилися нові провідні виробники цегли, які експортують свою продукцію в Європу,  а також на Схід. Тобто в Україні сформувався пул сучасних потужних виробників цегли. Я вважаю, що найкращий для українця будинок ‒ із цегли. 

 
Build Portal: Одним із активних представників цегляного пулу є компанія «Євротон». Розкажіть, будь ласка, про Ваші враження від співпраці з  нею.

Іван Салій: «Євротон» ‒ це унікальне підприємство перш за все відносинами з дистриб’юторами і виробниками, які відкрито можуть висловити перелік вимог, а компанія миттєво реагує і враховує їх. Це зразкове підприємство, що випускає високоякісну продукцію, яка конкурує на внутрішньому ринку, але ця конкуренція чесна і благородна. Нині перед компанією постало завдання переоснащення. І акціонери погодилися з таким рішенням. Це свідчить про велику перспективу галузі керамічних виробів і цегли в Україні. 

Build Portal: Дякуємо за інтервю!



Читайте також:



— Ярослава Острожчук: «Цеглу запускаємо в серійне виробництво тільки після проходження 500 циклів морозостійкості» (Бліц-інтерв’ю, відео)

Ярослава Острожчук, генеральний директор ТОВ «Євротон» у бліц-інтервью Головному будівельному порталу України розповіла про особливості роботи українського цегляного бренду, які забезпечують знамениту якість продукції заводу.


— Секреты успеха украинского кирпичного бренда: обзор IX съезда дилеров ТМ «Евротон»

Эксклюзивный обзор из центра событий: IX съезд дилеров и зарубежных представителей ТМ «Евротон». Интервью с уважаемыми  экспертами, анализ и прогноз развития рыночной ситуации, секреты успеха известного Украинского кирпичного бренда «из первых уст».

Джерело: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal
Фото та відео: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal
Бесіду вів: Сергій Шевчук

Автор: